Bursakova online

Janka Buršáková zo Súdnej siene bola ONLINE: Čo ju dokáže na pojednávaní rozosmiať?

Občas má problém udržať kamennú tvár.

Neodmysliteľnou súčasťou obľúbenej Súdnej siene je aj prísna sudkyňa, ktorú na televíznych obrazovkách stvárňuje v skutočnosti usmievavá Janka Buršáková. Pri príležitosti návratu nových častí na JOJku prišla na ONLINE chat, počas ktorého odpovedala na všetky vaše zvedavé otázky. Z jej odpovedí sa dozviete, ako sa dostala do Súdnej siene, či ju práca sudkyne baví, čo ju na pojednávaní dokáže rozosmiať a aj to, ktorá parochňa sa jej páči najviac.

Na koľký raz sa vám podarí natočiť jeden diel?
Keď Súdna sieň začínala v roku 2008 nakrúcali sa len dva diely a trvalo to, samozrejme, dlhšie, pretože sme sa celý tím zhrávali. Postupom času až doteraz sa nakrúcajú za deň štyri časti, čo hovorí samo za seba, že to ide rýchlejšie. Záleží aj od toho, ako sú protagonisti naučení scenáre, či z nich opadla tréma, ako sa zžili s kolektívom, ako vnímali slová režisérov a dokázali ich pretaviť so svojimi emóciami do skutočnosti.

Všimla som si, že niekedy držíte vážnu tvár, aj keď by ste chceli vybuchnúť od smiechu. Ako sa vám to darí?
S takýmto konštatovaním sa nestretávam prvýkrát. V reálnom živote mi to hovoria viacerí, že dokážu vycítiť z môjho neverbálneho hrania, že niektoré veci, ktoré riešia aktéri, sú malichernejšie, ako si myslia oni. Takže, sa mi to darí, pretože ako sudca by som nemala dať najavo svoje pocity. Sudcovia by mali byť nestranní.

Ste v tej úlohe fantastická! Konáte toto povolanie aj vo svojom živote?
Ďakujem veľmi pekne. Na počudovanie mám vyštudované niečo úplne iné. J Faktom ale zostáva, že som dlhé roky pracovala so zákonmi pod Ministerstvom spravodlivosti v Zbore väzenskej a justičnej stráže – v Ústave na výkon trestu odňatia slobody.

Ste veľmi dobrá vo vysielaní, dobre to hráte s kolegami. S kolegami si stále hovoríme, že ryšavá sudkyňa je najlepšia!
Osobne ma to teší, ale to vyplýva aj z toho, že sa mi veľmi dobre hrá s mojimi kolegami. Atmosféru, ktorú vnímate na televíznej obrazovke, nevytvárame len my, ale aj hlavní aktéri jednotlivých príbehov.
A tá ryšavá sudkyňa, no... Keďže bola len jedna, tak bola najlepšia. Ryšavá bola len v minulosti, do súčasnej doby prekonala fázu orieškovej parochne a momentálne som čierna sudkyňa. :)

Rada pozerám Súdnu sieň, keď ste tam vy!
Teším sa, tak nám prosím, venujte pozornosť aj naďalej. :)

Baví vás byť sudkyňou?
Ohromne! Cítim sa tam ako ryba vo vode, aj vďaka celému štábu. Možno navonok pôsobím prísne na začiatku, ale neskorší dej sa odvíja od jednotlivých príbehov. Pozitívom pre mňa je, že sa nemusím štylizovať do niekoho iného a môžem byť sama sebou.

Ktorý prípad vás najviac zaujal?
Za tých osem rokov ich je naozaj veľa. Božie mlyny, Tsunami... Ak vás zaujíma viac, nech sa páči, pozrite sa do knihy Súdna sieň a dozviete sa aj to, čo ste nevedeli. 

Baví vás táto práca?
Ako som už povedala v otázke vyššie, veľmi ma to baví.

Ako sa vám podarilo dostať do Súdnej siene?
Oslovila ma dramaturgička s ponukou zúčastniť sa konkurzu, keďže vedela, že pracujem vo väznici.

S ktorým kolegom si najlepšie rozumiete?
Ja som človek, ktorý sa snaží vychádzať s každým. Samozrejme, s niekým mám bližší vzťah, s niekým viac pracovný, ale povedala som, že sme dobrý tím a to platí.

Mňa zaujíma, či v telke pozerá Súdnu sieň.
Sledovala som to najmä v začiatkoch, lebo som chcela vychytať to, čo sa mi na mne nepáči.  Teraz podľa toho, ako mi to dovolí čas. Naposledy som ju pozerala v utorok. :)

Vyznáte sa v súdnych veciach alebo sa len naučíte, čo vám napíšu?
Nie som právnik, čo vždy zdôrazňujem pri akýchkoľvek rozhovoroch a otázkach v reálnom živote, ale viem pracovať so zákonmi. Treba sa naučiť scenár, ale veľa závisí od improvizácie.

Keď sú v Súdnej fakt emotívne príbehy, vie vás to dojať?
Pochopiteľne, veď som človek s emóciami a myslím, že aj empatický. Inak by som sa nevenovala dobrovoľníckej činnosti.

Stretávate sa aj v súkromí s ľuďmi zo Súdnej siene?
S niektorými áno. Dokonca s nimi absolvujem rôzne besedy so všetkými vekovými kategóriami.

Janka ste super. Aká farba vlasov sa vám páči najviac?
Ďakujem, aj vy. :) Tá, ktorú mám oficiálne na hlave. Tá ryšavá. :)

Stretávajú vás na ulici a oslovia vás či by ste im nepomohli na súde? :))
Za tie roky sa s tým, samozrejme, stretávam. Ako mediátorka spolupracujem aj s veľmi dobrým právnikom a mnohé veci dokážem vyriešiť len rozhovormi a vypočutím.

Janka, mám vás veľmi rada. Chcela by som sa opýtať, že kde budete tráviť veľkonočné sviatky.
To sa mi dobre počúva, ďakujem. Veľkonočné sviatky budem tráviť doma s rodinou, s priateľmi, na Skype so synom, nevestou a s vnučkou. Dodržiavame kresťanské zvyky.

Ako sa vám páči v JOJke? Ktorý projekt ste mali radšej? Súdnu sieň alebo Ochrancov?
Samozrejme, veľmi dobre. Súdna sieň je prvý projekt, na Slovensku ojedinelý, čiže je moja srdcovka. Ochrancovia boli úplne iný projekt, ale tiež som to mala rada.

Už ste sa niekedy pohádali s Renátkou Názlerovou?
Hádky nie sú mojím spôsobom komunikácie. Na situáciu sa stále snažím pozrieť aj očami druhej strany. Vždy hľadám riešenie, ktoré vyhovuje obom, avšak v živote sú nevyhnutné kompromisy.

Janka, ste moja najobľúbenejšia postava zo Súdnej siene!
Veľmi ma to teší, počúvam to často a rada. (smiech) Ale nestáva sa to len mne, určite aj mojim kolegom.

Zažili ste niekedy vtipný moment, že ste museli prerušiť nakrúcanie? 
Neviem, či to bolo vtipné. Vtedy to zábavné nebolo, ale teraz s odstupom času to už tak vnímam. Predstaviteľ nám z nakrúcania ušiel, hoci pred tým vystupoval veľmi sebavedomo. Vzhľadom na to, že bol spoločensky unavený, vzal nohy plecia. :)

Ako hodnotíte to, že Súdna sieň sa toľko rokov objavuje na obrazovke a ešte aj v reprízach. Niekedy sa necítite tak, že je vás veľa?
Je to potešiteľné, že tento projekt tak zaujal určitú skupinu ľudí, že televízia JOJ ju s úspechom zaraďuje do vysielania až do dnes. Z reakcií ľudí, s ktorými sa stretávam, si nás paradoxne pýtajú ešte viac.

Už sa vám stalo, že vám niekto vynadal na ulici, že ste veľmi prísna v tej Súdnej sieni?
Nie, ale vravia mi, že v skutočnosti vyzerám lepšie, milšie a veselšie. :)

Ste super a pozdravujem.
Ďakujem všetkým, ktorí ste reagovali a zaujímali sa o mňa a o Súdnu sieň. Želám všetkým, zdravie, pekný deň, úsmev na tvári, slnko v duši nech nikdy nezapadá nad vaším hnevom.

Sledujte nové časti Súdnej siene každý pracovný deň po Nákupných maniačkach na JOJke!