Sudna sien foto

Gurmáni zo Súdnej siene: Nad ich veľkonočnými špecialitami sa vám budú zbiehať sliny!

Vieme, na čom si cez sviatky pochutnávajú.

Na televíznych obrazovkách pôsobia uhladene, prísne a nekompromisne, no v súkromí sú to úplne iní ľudia. Reč je o známych tvárach, ktoré poznáme z obľúbenej relácie Súdna sieň. V súvislosti s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami sme ich vyspovedali a dozvedeli sme sa, že sú poriadni gurmáni. Počas Veľkej noci vyvárajú a pripravujú rôzne špeciality a lahôdky. Veď, presvedčte sa sami.

Janka Buršáková
Ako zvyčajne trávite vo vašej rodine veľkonočné sviatky?
My sme veľmi rodinne založení. Všetky sviatky sú pre nás výnimočné a trávime ich pokiaľ možno spoločne.  Dodržiavame veľkonočné tradície. Mňa s bratom viedli k tomu rodičia. Máme to úplne zafixované z detstva a to sme preniesli s manželom aj na našich synov. Je to aj čas na stretnutie s priateľmi.

Dodržiavate ešte nejaké veľkonočné zvyky?
Jednoznačne. Moja aj bratova rodina. Zúčastňujeme sa tradičných veľkonočných obradov od tzv. Zeleného štvrtka, cez Veľký piatok a Bielu sobotu a s tým spojené dodržiavanie postu v piatok a aj tradičných jedál. Prežívame to sviatočne, duchovne a aj s chuťovými bunkami.

Chodíte šibať/polievať?
Nie, už nie. Len ešte keď boli synovia malí. Malo to svoje čaro. Teraz to zatiaľ prenášame  cez Skype a manžel s mladším synom popolieva symbolicky nevestu a naše malé rodinné zlatíčko - Zaru-Michelle J.  Mne sa ujde tiež, ale už len príjemnou vlažnou vodou, aby sme dodržali zvyky.

Chodia k vám šibači a chystáte pre nich niečo?
Ako som povedala, je to v súčasnosti minulosť, naozaj veľmi zaujímavá, milá. Teraz len symbolicky aj pečenie, aj zdobenie v malom množstve J. Ale, nie je všetkým dňom koniec. Ešte je, zatiaľ na Slovensku, mladší syn, tak uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

Varíte alebo pečiete nejakú osvedčenú dobrotu, bez ktorej si neviete predstaviť sviatky jari? 
V minulosti som piekla a ozdobovala pre synov a so synmi, aby mali spomienky do života a odovzdávali to ak, tak svojim deťom. Dnes to nie je také dôležité. Ale zrejme urobím zdravé ovsenobanánové guličky, nájdené na internete, ale vylepšené citrónovou šťavou, škoricou, kávou, brusnicami či hrozienkami a sezamom. Vydržia, sú pekné, chutné, zdravé a stačí ich malo.

Renáta Názlerová
Ako zvyčajne trávite vo vašej rodine veľkonočné sviatky?
Zvyčajne cestujeme do Plzne k svokrovcom, ktorí žijú v malej dedinke s asi 20 stálymi obyvateľmi, avšak stále dodržiavajú všetky zvyky a tradície. Tento rok to ale bude inak, keďže je manžel po operácii (teda v tom čase bude), takže sa musíme tomu plne prispôsobiť.

Dodržiavate ešte nejaké veľkonočné zvyky?
Šunka, vajcia, oblievačka, šibačka - všetko musí byť. Čo nedodržiavam, je zvyk urputného predveľkonočného gruntovania. A tiež nepečiem. 

Chodíte šibať/polievať?
Nechávam sa aj šibať, aj polievať. Samozrejme, veď je to krásny zvyk, a navyše je to výnimočná príležitosť, kedy si môžem od pľúc zajačať, zaujúkať, zapišťať a zakričať o pomoc bez toho, aby som bola označená za psychicky nestabilnú.

Chodia k vám šibači a chystáte pre nich niečo?
Kým bol náš syn malý, robili sme to. Farbili sme vajíčka a všetko naokolo, pripravovali sme sladkosti. Dnes už to nie je moc aktuálne, snáď keď prídu vnúčatá. Ale interiérovú výzdobu máme tematickú, takže aspoň toto je u nás ako má byť. 

Varíte alebo pečiete nejakú osvedčenú dobrotu, bez ktorej si neviete predstaviť sviatky jari? 
Neviem, či je to tradičné. Skôr nie ako áno, ale tým, že som doma a mám viac času, tak jedno z jedál, ktoré pripravujem je dobrý, mäkký, ružový, šťavnatý rozbíf. 

Emília Lörinczová
Ako zvyčajne trávite vo vašej rodine veľkonočné sviatky?
Veľkonočné sviatky sme si zvykli tráviť buď na Donovaloch alebo vo výbornom hoteli Kaskády blízko pri kúpeľnom meste Sliač. Kaskády sú moja srdcová záležitosť, hlavne pre výborne kompletné služby, príjemná atmosféra s Spa & Medical Welness. Dodržiavame zásadu, aby sme Veľkonočný pondelok  trávili doma, pretože mám 3 vnukov a ich šibačku si v žiadnom prípade nemôžem dovoliť vynechať, pretože je to s nimi ohromná zábava.

Dodržiavate ešte nejaké veľkonočné zvyky?
Základné zvyky sa snažím dodržať. To znamená uprataný dom, záhrada, výzdoba, jarné kvety, zlatý dážď, bahniatka, kraslice, dekorácie zajačikov, veniec na vchodových dverách, ozdobené stromy v predzáhradke. Už tradične  schovávam na záhrade sladkosti pre šibačov hlavne z radov rodiny. Príprava jedál je tradične – klasika. Pripravujem jedlá podľa toho, ako ich pripravovala moja mama.

Chodíte šibať/polievať?

Nie.

Chodia k vám šibači a chystáte pre nich niečo?
Pre rodinu a šibačov pripravujem obložené misy plnené vajíčkami, veľkonočnú plnku s bylinkami a špenátom, šalát, šunka, chren, pečené mäso nesmie chýbať,  biela kyslá polievka so zapustenými vajíčkami a smotanou.  Napiecť nestihnem, barančeka kúpim a koláčiky mi donesie sestra. Okrem pohostenia malí šibači dostanú sladkosti aj peniažky za peknú riekanku alebo básničku.

Varíte alebo pečiete nejakú osvedčenú dobrotu, bez ktorej si neviete predstaviť sviatky jari?
 
V poslednej dobe často používam  zdravý medvedí cesnak, z ktorého robím pomazánky, alebo plním vajíčka. Potrebujete natvrdo uvarené vajíčka, medvedí cesnak (poriadna viazanička), maslo, olivový olej, píniové oriešky, soľ, čierne korenie, štipka wasabi pasty. Spolu vymixujeme žĺtka, medvedí cesnak, maslo, olej, pridáme na hrubo rozdrvené píniové oriešky, ochutíme podľa  chuti naplníme polovicu bielok a necháme vychladiť.

Jaroslav Penc
Ako zvyčajne trávite vo vašej rodine veľkonočné sviatky?
V pondelok doobeda obvykle doma. Kým boli dcéry malé, tešili sa na šibačov. Keď povyrástli, chcel som mať prehľad o tom, kto za nimi chodí. V posledných rokoch, keď sú už dcéry dospelé, so svatom ideme po rodine a známych spolu (posledný rok už aj s vnúčikom)  a tešíme sa na beztrestnú možnosť fyzickej „inzultácie“ žien primeraným nástrojom (korbáč) a na nadávanie, keď ich pooblievame vodou. Poobede skôr návšteva u známych alebo známi prídu k nám, pohodovo posedíme, pokecáme. Žiadne extrémy ani veľa alkoholu, nie veľa ľudí, skôr tak symbolicky, pohodovo. Prípadne, ak je pekné počasie, prechádzka do prírody

Dodržiavate ešte nejaké veľkonočné zvyky?
Jedlo ako veľká väčšina ľudí. Manželka pečie „syrek“ – t.j. mleté mäso (údené i neúdené), veľa vajec a v nich pečivo, koreniny. Upečie sa v rúre a je sa k šunke namiesto chleba (východniarska kuchyňa).  Do kostola nechodíme, máme na to svoj názor. To je na dlhšie, viera nie je cirkev ani chodenie do kostola.

Chodíte šibať/polievať?
Kým boli deti malé chodil som pravidelne, okrem kamarátov a známych i do rodín, odkiaľ som predpokladal, že prídu vyšibať i moje dcéry (princíp reciprocity – všetko na spokojnosť detí.). Keď už boli slečny, bol som skôr doma – „monitoroval“ som situáciu a návštevy mojich dcér. Teraz keď sú dospelé, chodíme so svatom a už aj s vnúčikom.

Chodia k vám šibači a chystáte pre nich niečo?
Dnes už len úzky okruh tých blízkych a známych, občas nejaká partia mladých, rovesníkov dcér, ich príde zliať kýbľami. Na to špeciálne (napriek protestom manželky a dcér) púšťam  vodu  do záhradného systému (cez zimu odstavené), aby mali z čoho čerpať. Malým šibačom skôr  nejaké čokoládové vajíčko, kde nie je zaujímavá len čokoláda, ale aj hračka vo vnútri. Vnúčik mal minulý rok ani nie pol roka, dostal vajíčka (obe babky) skoro také veľké, ako bol on sám.

Varíte alebo pečiete nejakú osvedčenú dobrotu, bez ktorej si neviete predstaviť sviatky jari? 
Už uvedený manželkin východniarsky „Syrek“. Manželka navyše robí krémeš, nejaké syrové tyčinky, punčové rezy (tie mám osobitne rád) a ešte ďalšie tak cca 2 – 3 druhy koláčov. Dnes si to už „striedajú“ s vydatou dcérou Mirkou (ona pečie skôr také zdravé, menej sladké a racionálnej strave menej priečiace sa pečivo) a dohodnú sa, ktoré kto upečie (aby neboli „duplicity“) a navzájom si potom „vzorky a výtvory vymenia“ a tak koláčové taniere sú pestrejšie na oboch stranách.  

Petra Palevičová
Ako zvyčajne trávite vo vašej rodine veľkonočné sviatky?
Ak je pekné počasie, tak na chate s  veľkonočným zajačikom, ktorý postrácal a poschovával veľkonočné dobroty, ktoré musíme nájsť. Samozrejme, v záhrade našej chaty a v okolitej prírode

Dodržiavate ešte nejaké veľkonočné zvyky?
Keďže naša rodina má aj nemecké korene, tak nemecké. Hľadáme rôzne veľkonočné dobroty, ktoré postrácal  a poschovával veľkonočný zajačik, teda moja mama. My, deti, sa ich snažíme nájsť v  záhrade či v chate a mama nám pomáha so slovkami: zima, zima, teplo, teplo. Ale úplne najväčšiu zábavu má z toho moja neter a náš pes. Ten si totiž myslí, že sme to schovali pre neho.

Chodia k vám šibači a chystáte pre nich niečo?
Ani nie. Skôr to ostane v rodine. Otec a brat nás tak symbolicky vyšibú a vypolievajú. Aby sme boli zdravé. Ale dobroty pripravujeme zakaždým. Veď sú to sviatky jari. Varíme, pečieme, ale vajíčka väčšinou zdobím ja. Vytváram rôzne umelecké dielka a skúšam rôzne techniky.

Varíte alebo pečiete nejakú osvedčenú, bez ktorej si neviete predstaviť sviatky jari?    Naše klasiky sú metrový koláč, cheesecake, šajtlavá polievka (z údeného mäsa), plnené vajíčka, zemiakový majonézový šalát a varená šunka. A vždy k tomu prirobíme aj niečo navyše.